Wednesday, May 25, 2011

Kaamatan Festival Holiday

I'm in the mood of holiday already. Starting tommorrow untill 3rd June 2011. Lama kan? Hehehe..sekali sekala ba and banyak aktiviti juga mau buat cuti2 ni.


The first thing, will be busy helping MIL family preparing for my Sister -In- Law wedding this coming Sunday. But, i guess i'll be busy 'watching only' cause i easily get tired now..teda la mau pigi menyibuk sangat buat kerja ni nanti. Mau dapat pengecualian ni, mau tidur saja lagi tu. Si baby dalam perut start kicking already and i can feel which direction the baby goes everytime she/he moves. Siok! :)

Yong2 was funny last night. We were sitting next to each other watching tv. Suddenly he asked: 'Mummy, ada bola ka dalam perut mummy?

'..hahaa..whereas he knows already there is a baby inside my growing belly.

There was one time he talked to me,


'Mummy, lambat betul baby keluar kan mummy?'


hmm..i guess, tidak sabar sudah kali dia ada kawan main and belai-belai baby. From my observation, he likes baby. If there is baby around, he will insist to hold the baby even baby belongs to stranger..bagus juga la, maksudnya dia boleh terima kehadiran adik dia ni nanti kan..:)


Its 5 minutes to 5pm..sioknya, kejap lagi saya akan lupa sekejap 'office things' sampai la 3hb june. But bad news nanti saya kena kursus 17 hari di genting highlands till 21 June. aiyoyo..almost half month o.


Without hubby and Yong2 again..Berat rasa hati mau pigi kursus lama2 tapi demi kerjaya, kena juga..sooner or later kena pigi juga. kalau baby no 2 ni lahir lagi la berat rasa hati mau pigi..huhu..


Anyway, wish me luck ya!


And, i wish everyone 'selamat menyambut pesta kaamatan. Peringatan: Don't Drink and Drive!:)

Friday, May 20, 2011

Feeling Down.

I don't like this feeling. Though i am smart enough to hide it from everyone around me but, inside i'm crying. I hate it, really!

Well, i think that it shouldn't be as complicated as this if you respons to me positively at the first time. But you didn't. You let my feeling drown with dissapointment until i couldn't bear it any longer.

Is it to difficult to handle me? some more in my condition right now. You never understand, a woman need to be persuaded whenever she is sulking. Easy right?


See what happen when you keep your EGO maintain? World is made two for us. One is yours and one is mine. I am sure, neither your or me like it.

You say, you are going to be crazy of this, but i tell you, you are the one who made it this worst.

Not me.

You want it this way, you get exactly like this. Satisfy now? I hope you do.




Thursday, May 19, 2011

The Borneo Blog Shop

Bah Nc, sia pun menjoinkan diri sudah..Si cath cepat betul tag sia ni..thank you kepadamu, Cath..hehe!

Dalam banyak2 contest ni la first contest yang saya join..hehe..macam si Cath juga, bukannya mau menang juga ni, cuma sebagai tanda sokongan kepada The Borneo Blog Shop milik Nc..sukung kawan ba ni..kebetulan sekarang free. P&P belum mula lagi kan..:)..senyum lagi..time-time preggy ni mau senyum banyak2 ni supaya baby pun suka senyum nanti..:)


Nah, Ini dia banner The Borneo Blog Shop:


Create your own banner at mybannermaker.com!



Tengah tunggu juga items yang menarik minat saya ni untuk di shopping online sana kedai si Nc. Semoga terus maju ke hadapan ka Nc!


Siapa sia mau tag?


Fantastic Ajane - sebab dia pun rajin ikut contest ni..) hehe


siapa lagi a?


Ameesheeba Lister. - siou saya nda pasti url blog ko. Sia inform ko di FB ja ya..



hmm..dua ja la kali. sebab yang lain2 dalam list saya tu mcm nda berminat.

19 Weeks - we are doing great.

Thanks God, i am doing fine in my 19th weeks of pregnancy except for my HB climbdown.


Monthly review, Monday, 16th May 2011.

My HB is as low as 9.8 seja..aduii..susah betul mau maintain HB ni tau. Padahal saya makan sudah iron tablet, and semua makanan yang ada zat besi.. a bit frust actually. nasib la saya nda kena suruh jumpa doktor seminggu sekali untuk cek HB.

Berat pula, sudah naik dari 48kg to 51kg. Patut la sesak sudah nafas sia kalau mau tidur..baby is getting bigger!


First review with doctor and scan baby, 18th May 2011.


Saya harap2 tu doktor friendly and boleh bagitau gender si baby tanpa ditanya. Tapi, doktor tu kurang bercakap. Saya pula, macam biasa tanya itu ini, tapi doktor jawab sepatah ja.


First question keluar dari mulut sia bila tu scanner sudah berjalan-jalan di atas perut sy ialah

'boleh nampak jantina ka doktor?


Si doktor jawab nda jelas. Saya pun tidak pasti apa tu perkataan dia cakap.


Next question saya tanya:

'Baby saya satu orang saja ba kan dok?

Doktor tersengih,


'satu orang saja ba.'


hihi..jawapan doktor tu telah menamatkan teka teki yang bermain di fikiran selama ni. Teka teki apa pula tu?

Okay, sebenarnya, saya teringin mengandungkan anak twins ba. My father-in-law twins, my brother-in-law pun twins juga.

Jadi, ada ka peluang saya untuk dapat anak twins tu a? Hehe..

Kali ini, sudah pasti bukan twins la. Eisehh..kali ini kunu. Tidak tau ada lagi ka lain kali ni..just wait and see la kan..kalau larat lagi menambah ..:)



Wednesday, May 18, 2011

A wish that touched a teacher's heart

Hi friends..rindu pula saya dengan blog ni..Sempena hari guru yang lalu, ada ka perkara yang menarik berlaku dalam diari kita sebagai pendidik?


Walaupun 16 May 2011 sudah berlalu, tapi saya tetapa ingin wish kawan2 cikgu dan lecturer 'selamat hari guru'..bolehkan ungkapan ini ditukar ke 'selamat hari pendidik?'..rasanya pendidik membawa maksud yang lebih umum merangkumi pensyarah juga dan semua pihak yang tugasnya adalah mendidik..ucapan PM hari tu pun tak sentuh langsung perkataan 'pensyarah'..dia sebut guru sahaja..bukan tidak puas hati dan mahu dijadikan isu tapi setakat mahu berkongsi apa yang dirasa. Saya gembira juga sebab pelajar-pelajar saya pun tidak lupa menghantar ucapan selamat hari guru pada hari itu. Kebetulan 16 May tarikh keputusan peperiksaan pelajar2 politeknik juga dikeluarkan.


Setakat ingin berkongsi juga, saya agak tersentuh dengan sms seorang pelajar yang telah saya ajar kursus Matematik Perkhidmatan Makanan semester yang lalu. Pelajar ini seorang yang agak 'laser' mulutnya dalam kelas tapi sangat bermotivasi mahu belajar. Kerana mulut lasernya itu juga, ada beberapa orang pensyarah juga tidak menyukainya..Tapi bagi saya, tak kisah la mulut laser ka apa ka, yang penting saya ikhlas mengajar dengan mengetepikan semua sifat negatif pelajar..berikut adalah sms yang dihantar pada saya sejurus dia menerima keputusan semester:


sms 1:

'Petang miss. Erra ni DHK3B. Miss terima kasih sebab ajar saya dengan baik dalam kelas selama 1 sem ni. Walaupun miss lecturer baru di polikk tp dengan miss ja sy rapat. Dengan berkat ilmu yang miss bagi sy bersyukur pointer saya sem lalu naik 2.92 dan mendapat Anugerah Ketua Jabatan (AKJ). Menangis dan sangat terharu tengok result tadi miss. apa2 pun, HAPPY TEACHER'S DAY miss. My GBU miss.

sms 2:

'hehe..semua pun sbb miss juga, sy suka cara miss mengajar. sy sgt2 faham apa yang miss ajar. harap2 sem 5 ni miss ajar kami lagi. kalau bukan kerana miss, pointer sy mungkin tak tinggi mcm ni. sy pun menangis tgk result sy td.terima kasih tidak terhingga ya miss sbb sanggup layan kerenah sy. hehe..'

Membaca sms dari student ni membuatkan saya terharu sangat2 juga. Kadang2 kita tidak dapat menjangka apa yang kita usahakan akan diiktiraf sebegitu tinggi oleh seseorang pelajar. Nilai ilmu yang disampaikan tiada bandingnya dan sampai bila2 pun kita akan dihargai. Begitulah kepuasan yang dirasai oleh seorang pendidik kan? Motivasi diri untuk membuat yang lebih baik dalam menyampaikan ilmu kepada anak-anak bangsa sedikit sebanyak mempengaruhi persepsi positif terhadap diri sendiri juga. betul ka itu? hehe..betul..



Thursday, May 5, 2011

I am now a Nuffnanger!

Hehe..today i re-registered my blog in the Nuffnang..okey, okey..i know for you outhere''ish..lama sudah ba ni Nuffnang ni, baru dia mau join?'..hehe..

Allright, i tell you why i made decision as one of the Nuffnanger today. I am very particular with anything in the internet required me to fill in my I/C number, account number or anything that is supposed to be confidential..



You know why right? its because there are so many 'monkey businesses' actively being promoted. Silap haribulan, kena tipu kita...



i take sometimes to wait and see other friends joining and what happen to them afterwards. And congrates for Nuffnang because you gain my attention..tidak salah ba kan berhati-hati.



And.. congrates to Nancy sebab sudah dapat cek pertama dari Nuffnang..hehe. Sebenarnya saya tunggu ko sama cath dulu dapat tu baru saya mau join balik..baru la saya percaya..hehe.



and what's with this picture?..its me in my 2nd trimester of my pregnancy. I cut my hair short and to keep it short this year. Firstly, i want to straighten my hair (perm in planning too) but when i know i'm pregnant, cancelled the plan. I strongly believe, its not good to straighten or perm hair while pregnant. Yupp, i did my reserch. Nanti ada kesan sama baby dalam kandungan.





Smiling widely because within the short time given, i managed to finish marking all the mathematics paper, did the final questions analysis, student mark analysis and bla bla..(sorry, no body wants to know what are the boring tasks i carried out in the office, just would like to share share ba ni :)..) May be its the baby gave me all the strengths. Last long weekend had been sacrificed to just stay at home finishing my job..padahal, i really want to mandi laut last week..:(. but its okay, there is holiday on 17th May kan?..yeay, nda sabar sudah mandi laut ni!




Yours truly..Uzoeiy@Zoi.