Thursday, July 22, 2010

Words Of The Day

Its really working hours today. And there are two statements of friends that really made my day.

Number 1:

A friend commented on my FB status yesterday:

'You are the most strongest person i ever met! Stay strong.'


I say: Yes, i am glad for it. I never thought i could be this strong. It's not from my own strength. Its from God. I am still doing hard to stay strong and that is with God's mercy. Glad that someone realize that value in me. ;)

Number 2:


I am one of the 'Pegawai Peperiksaan Jabatan'. So, a statement in our meeting just now:

'Kali ni, kita bersedialah untuk 'sibuk sedikit' sebab kita akan buat dari A-Z. Pegawai2 di unit peperiksaan akan buat 'razor' sahaja.'

I say: Ya, 'Sibuk sikit saja'. With a BIG smile in our face leaving the 'Bilik Khas'. That means, in the time ahead i (we) will work like a machine but hey will try to take a break with KITKAT!. Hehhe..


Nice day people!

Sunday, July 18, 2010

Cerita Pendek : Kelibat @ Bayang2

Disclaimer:
Sebelum meneruskan pembacaan kamurang, suka sia mengingatkan cerita ini ada unsur2 seram dan lucu (bagi sia la, kalau pembaca nda rasa begitu, bukan tanggungjawab sia ok)..(*_^).

Sebentar tadi dalam lebih kurang jam 9.45 malam, sia sedang menidurkan ultraman kecil sia dalam bilik. Pintu bilik sengaja tidak sia tutup rapat. Bukan apa sebab bagi peluang tu lampu di luar bilik masuk siiiikit bilik pada masa si ultraman kicil mau tidur. Kalau lampu di bilik kena pasang, alamat nda tidur la si ultraman itu.

Mau dijadikan cerita, housemate sia pula teda. Dia pigi balik sana rumah kakak dia di Skudai. Jadi hanya sia dan si ultraman kecil saja di rumah..Nda juga sa takut ba sebab memang selalu dia balik sana dan memang selalu sia sama ultraman ja di rumah. Buat masa ni, ultraman sia belum pandai guna kuasa dia untuk bertukar jadi Ultraman Cosmos. Jadi sia nda buli minta tulung la kalau ada apa2. Eh, banyak pula bunga2 bahasa ini. hehehe..

Balik kepada jam lebih kurang jam 9.45 tadi. Ketika berbaring-baring sambil nyanyi lagu 'ibu, engkaulah ratu hatiku' atas permintaan ultraman, rasa-rasanya macam ada bayang2 sesuatu yang saya nampak bergerak dengan pantas di luar pintu bilik. Terus sa berhenti menyanyi dan mata sia pula nda mau lari tau dari melihat ke arah pintu tu. teda juga la bulu2 berdiri sebab sia ni kira berani juga la.hehe..

Dalam hati bertanya,

apakah itu?
Siapa yang datang nda bagi salam? Masa melawat pun sudah habis ni.
Bukan sudah sia kunci semua pintu ka itu?
Kenapa pula ada orang buli masuk kalau sudah kunci?
Adehh..apa la itu?'

Lalu sia segera bangun dan melihat apa yang mau main2 kasi takut2 sia tu.
Punya la sia terkejut apa yang sia nampak.

TIKUS GUMUK! panjang ekor lg tu.

Trus sia cakap:

Aikk..beraninya ko masuk rumah? Macam mana ko buli masuk a? Eeeeii..geramnya, gumuk lagi ko itu!

Tikus gumuk tu pun terkejut kali nampak sia. trus dia turun cepat2. Nda pandai lumpat lg tu. Mau juga ikut tu tangga satu2 turun pigi bawah. tergulik2 di tangga. Sia yang geram tadi trus terketawa. Hahha.. buduh juga ko ini sia cakap dalam hati. Kasian bogia kalau sia cakap kuat, nanti tikus gumuk tu malu. Haha!

Baru sia mau turun tangga mau bubut tu si gumuk, si ultraman pula bangun mau ikut juga pigi bawah. Sa nampak sudah tu tikus gumuk sembunyi sana belakang tv yang ada wayar2. aduihh.. macam mana mau halau si gumuk ni aa. Sia rasa geli pula.

Trus sa nampak itu penyapu. Apa lagi, sia pigi ambil penyapu tu dan pigi cucuk2 sana wayar2 belakang tv. Trus si gumuk lumpat keluar lari pigi bawah almari kasut.

Si ultraman terkejut trus dia nangis.takkuutt..dia bilang.
Hisshh, apa pula ni ultraman ni penakut. Ingat mo suruh fire tadi tu tikus gumuk. Tapi sia pun trus lumpat naik kerusi ba bila tu tikus keluar. Takut tikus tu lari pigi kaki sia pula...eeeiii..geli.

Adeeihh..geram sa oo.Sia sudah buka pintu awal2 supaya si gumuk tu keluar ikut pintu. ini tidak mau juga main sembunyi2 sama sia. Aii, nanti ko tikus gumuk!

Tiba2 Sia nampak ada ridsect dekat tu tangga. Eh, ridsect kan utk nyamuk? peduli la, dalam hati.

Na, apa lagi sia ambil ridesct tu dan sembur bawah almari kasut tu. Mula2 nda mau keluar tu si gumuk, tapi bila sa guyang2 tu almari trus sa nampak kelam kabut dia lari ikut pintu. Nah, paning sudah kali.

Si ultraman yang sedang berdiri atas kerusi trus teriak2:

Ma, cicak! cicak! sambil tunjuk tu tikus.

Hahahaha..Adakah dia cakap tikus tu cicak.

Lepas tu, sia pun cepat2 tutup tu pintu takut tu si gumuk masuk lagi.

Dulu pun ada satu kali juga tikus gumuk masuk rumah. Time tu, pintu utama dan pintu dapur dua2 terbuka. Sedang kami tingu tv, tiba2 ada tikus masuk dari pintu utama dan keluar ikut pintu dapur. hahha..pandai tu tikus cari jalan shorcut pigi sebelah. Nda sempat mau buat apa2 time tu. terkejut kan.

Sebelum naik atas lagi, sia cek dulu lubang mana yg tikus buli masuk. Tertonggeng2 sia mencari. Teda pun lubang ni rumah ni. Mungkin tadi time sa menyapu tikus tu masuk ikut pintu dapur atau tu cermin dekat sinki yang terbuka. Tikus kan pandai memanjat.

Setelah puas hati nda da lagi tikus lain dalam rumah selain tikus gumuk tadi, sia dengan ultraman pun naik la ke bilik. Si ultraman tidur balik, sia pula sedang menaip ini post. hehhe.

Maka dengan itu, berakhir la cerita pendek sia tentang perjuangan sia menghalau si tikus gumuk keluar dari rumah. hehhee..baru 2 minit tadi, si ultraman mengigau 'ma, cicak lari sudah'..dia bilang.

TAMAT.



Thursday, July 15, 2010

Getting better


Things are getting better by now.

My day is also getting better.:)

And not to talk much, here i post some pictures during our stay at Nexus Resort & Spa last month:

We stayed here.- 2 connected pool villas.

Mini pool- can be accessed direct from the room


Yong2 with his baju tidur in the pool. x mau tukar baju mandi.

the bed. Yong2 messing it up just in a minute.

First time Yong2 mandi laut. Peluk kaki sia kuat2 sebab takut ombak. Haha!

Many more pictures in my facebook.

(Sekarang rajin update blog di office. Teda masa ba kalau di rumah. :)

Have a nice day!

Tuesday, July 13, 2010

It reminds me that I am a mother

These few days, i've been a bit grumpy and let my emotion conquer my action.

Yepp..action towards my little ultraman.

He actually got sick last week. I guess because his nanny and her daughter also got sick and the sick aura spell on him too. But i brought him immediately to clinic for medication and now he is doing fine except for slight flu and cough.

Well,
what he did ?
and what i did to him?

Last weekend:
he cried for nothing and that made me so irritated and lost my patience.

I first ask him

'kenapa Yong2 nangis? Bagitau la mama.'

answer: 'Tak nak.'

continue again asking:

'Cakap la Yong2. Sakit perut?' nak Vitagen? Nak Calciyum?

answer: 'Tak nak! Tak nak! (crying louder)

again asking patiently and rubbing his back at the same time:

'Jadi, Yong2 nak apa, cakap la. Mari sini mama sayang. Nak tengok Ultraman Cd?'

answer: 'Tak nak! Tak nak! Tak nak!' (and at the same time rolled down from the cushion making a distance from me, and there he go crying more louder).

Oh, Goodness. How a mum can stand a kid behave like that!?
Without knowing the reason why he's crying and saying only 'Tak nak' really challenge me.

So, there i gone crazy. Without compassion, i came closer to him and

'pap!pap!pap!

'kau ni kenapa a Yong2. Mama geram betul tengok kau menangis macam tu. Mama tanya tak nak bagitau. Berhenti menangis, kalau tidak, mama pukul lg kaki tu.'

Stupid me asking him to stop crying after gave him a very great rewards.

No action other than keep crying. I tell you i gone really crazy. I didn't persuaded him with hope that he learn something from what i did to him. He continued crying for about fifteen minutes and there was no sign of stop crying.

I pitied him. Which mum couldn't, right?

I gently said:
'Sudah la tu Yong2. berhenti nangis. Sini mama sayang.'

Then he got up, walked toward me and hug me as he never want me to let him go.

Oh, dear..how could i hurt this little kid of mine just because of the small matter?

Yesterday's evening when i back home from office around six, he did the same. I really do not have idea why he is crying. I did the same to him like before.

I feel so terrible. I am in a dilemma. this incident always remind me that i am A MOTHER. Yes. A MOTHER. I am sure there are many more to come along the way. and i guess, i am ready.

.A question in mind, why i so emotional these few days.................is it because i am STRESSED OUT?

At office yesterday, we (means us in the office) got to know that one of our colleague already got his letter of transfer to the polytechnic he requested for. Good for him but somehow, it made me regret.

Why mine is still postponed??? Arggghhh...!!

Today, hubby called me he is not doing well. His back pain come again and i'm not there!

Its really challenging me. (:


Wednesday, July 7, 2010

I FEEL GOOD

Yeepp..i feel so good. Its because every things are in order. For Week 3 teaching and learning process this semester, everything are in accordance with my lesson plan. :) Yippie!


Even though this semester i handle all 5 courses with NO SHARING, there is a good thing about it. I am the boss, i decide all things alone, no need to wait others for any decision regarding teaching and learning process. A bit tired in fact..but hey, will not let my self do the preaching all the times in class right? Sometimes need to hear from students, let my self sit down and listen to them presenting whatever topic given.


And among the days in a week, Wednesday is the day that i'm most occupied.
Started with 2 hours class from 8.00am-10.00.
And the next battle is at 11.15am-12.15am and 1.15am-2.15am. Both are Hospitality Law class. Seems there is no lunch time for Wednesday, right?
Because here, staffs need to drive out from polytechnic to have lunch. I remember my old office ACIC, 1 hour break is more than enough since the office is inside the shopping complex and so convenience to get food at any time.

Oops..first i plan to write a few line only for this entry but ended up with 4 paragraphs. haha!


Okay, got to go now. Mau get ready kelas law pula lepas ni.


Nice day friends.

Saturday, July 3, 2010

V.I.P

The two VIP in my life.
Photo taken during our stay at Nexus karambunai Resort & Spa last month. I like this picture so much.:) Hubby and Yong2 look very happy.




..and me, a VIP in their heart too..
Ouww..Why i feel that i look old in this photo?