Thursday, March 17, 2011

My first and 2nd pregnancy: The Difference.

The latest me..di depan pintu masuk 'Tagal', Sg. Moroli, Kg Luanti Ranau. --will blog about my visit to Tea Garden and Kg Luanti last week.

Chak!:)


My pregnancy has come to the 11th weeks. But my belly still look flat. Macam tiada apa2 dalam perut. Poor baby, its maybe because this time i don't really have good appetite. So, lambat baby membesar. I guess la.


If compared to my first pregnancy i noticed certain things that i didn't experience. Just would like to share on what have been going since 2 months ago:


1. I easily get mad at things that i don't use to. Especially when students do not understand what i teach them, even after i repeat for two or three times and by the fourth times, na kena marah la tu budak2 tu..bukan apa, from what i observed they don't have initiative to read notes and find the meaning in the dictionary. Mau juga saya suap satu2 maksud tu perkataan..ni lain cerita pula pasal saya cepat marah ni..i remember last week i scolded my neighbour who lives at 2nd floor. Siapa suruh dia menyapu and then terus buang di bawah, koridor kami yang baru saya sapu kotor balik. Nasib Yong2 nda kena oleh tu sampah and habuk2 yang dibuang tu.


2. Become very lazy to prepare meal..especially when dealing with chicken and fish..i can't stand the smell. I don't eat them too. Except for Kentucky Fried Chicken and the steam fish at a restaurant located at 1st floor Centre Point Shopping Complex.


3. Don't like it when my son minta manja2. Kesian si Yong2. Is it a sign that this time i am expecting a baby girl? Really hope so. But if baby boy again, i don't mind also. Ada juga kawan si Yong2 bergusti....errmm..Another one thing, i also don't like when hubby sleep too close to me. That's why our queen bed size now is added with a single bed. Terus jadi Extra King Size..wuahaha! I like. Besar space saya mau tidur. Ngenge!


4. Become very lazy to do housechores especially doing laundry, sweeping and folding clothes. I just don't know why. Hope my baby will not be a lazy person la kan..dulu pantang nampak benda2 dalam rumah tidak tersusun, mesti mula mengemas dan siap naik kerusi lagi lap-lap cermin.


Setakat ni, itulah major differences yang saya dapat kenal pasti berbanding first pregnancy dulu..and have to admit it that this time i am not as excited as the first one...just don't have idea why.....:(



Thursday, March 10, 2011

Yong2 at Taska Day 2

I am very happy today..Yong2 nda lagi menangis time saya hantar dia di taska tadi pagi..Yeayy! So, boleh la sy kerja dengan gumbira ini hari.

Di rumah, masa saya kasi mandi dan kasi pakai dia baju untuk ke taska, merengek-rengek sudah dia.

'mama, jangan la pigi ofis. Yong2 tak nak pigi tempat teacher'..dia cakap. Cikgu2 di taska dibahasakan sebagai 'teacher'.

Dari rumah sampai la di kereta, dia ulang ayat yang sama. Tapi lepas tu, bila sampai depan taska lain lagi dia cakap :

'mama, hantar Yong2 tempat teacher'.

haha..mungkin sebab banyak sudah budak2 lain yang dia nampak di taska.
Macam nda sempat sudah say goodbye dengan saya. Terus dia lari pigi dalam join budak2 lain...hmm..its good for him.
Only took a day to get use with his new environment. So, as a mom, feel no worries of his social skills in the future la kan..:)

Wednesday, March 9, 2011

First Day Yong2 Di Taska

Awal sungguh saya update blog hari ini kan? hehe! ermm..sebenarnya fikiran saya tidak tenang sebab hari ni adalah hari pertama Yong2 saya hantar di Taska.
Waktu saya tinggalkan dia tadi, meraung-raung dia nda mau..walau pun di taska tu ada sudah tu 'girlfriend' dia yang namanya si Fara@Faya, anak kawan saya satu ofis. Haha..girlfriend kunu..sebab lepas jumpa satu kali time Hospitality Family Day di Tg Aru Beach sabtu lalu, Yong2 asyik sebut nama dia saja..
Sedih juga kasi tinggal dia tadi..Macam mana sekali pun saya kena tinggalkan juga. Dari parking kereta, saya masih lagi dengar dia meraung-raung panggil mama..huhu..kesian ooo..nda tau macam mana sudah dia sekarang. sudah berhenti menangis ka belum? kalau sy pigi tingu mesti dia menangis lagi bila sy mau kasi tinggal dia...cepat la hari berlalu..tdk sabar mau tau mcm mana kejadian dia hari ni di taska.
oh ya, hari ni juga kami dengan rasminya tinggal di kuarters politeknik. itu yang Yong kena masuk taska hari ni juga. Betul2 tidak tahan sudah berulang-alik dari Sepanggar-Putatan. Tidak tahan kos minyak dan tenaga juga. Apa lagi dalam keadaan saya sekarang. Morning sickness yang mempengaruhi kecergasan badan saya. Harap2 la ini cepat habis.
Bercakap pasal pregnancy sy kali ni, banyak yang saya mau kongsi tapi sya tidak larat mau update blog..
So, bila ada kekuatan nanti baru la saya cuba-cuba menulis lagi..:)