Friday, November 28, 2008

I post this as picture of the day...we are very good friends and still now, classmates since form 1..the first one from the right (wearing tudung), has a degree in accountancy (single). Working and acting as the second boss at 100 superstore in Donggongon..Next to her is a teacher, married with 3 children. Third from the right..hmm..its me! (basar pipi sa kan?) and the last one is now working as a nurse (also married with 2 children). Thanks God all of us has succed in our own field.
BTW, can you spot the 'ERIO 96' on the left? Well, E-Eve, R-Rose, I-Ina, O- Ody. Best kan, dulu suka buat nama gabungan.. What a wonderful moments we had through the years!

My career path..

uisehh..it sounds so serious pla..kali ni sia tulis post dalam BM la.

Ni cerita tentang kerja-kerja yang sia pernah buat duuulu...

1st job:
Nda tau la mo bg nama apa dengan keja ni..tapi produk yg dihasilkan ialah kacang goreng pasir..yeaay..faham ke? maksud sia kacang tanah digoreng dengan pasir panas. Kalau nak test ni kacang banyak dijual saanaa simpang pg Kota Marudu and Kudat. Sia pernah goreng. Kira cara tradisional la ni menghasilkan kacang goreng. Panas tau..habis time tu bos pakai kayu bakau sebagai bahan api..Penat lg habis pakai kuali besar. Tangan kena kuat menggaul tu kacang. Lambat sikit gaul, hangus la kacang...hitam sikit kena reject, nda ble jual, kami yg untung..bos bagi, bawa balik rumah..puas la makan kacang time tu. Nasib nda da jerawat. Hehehe..

Tempat kerja dekat kampung juga. Tapi bkn kampung sia. Jiran. Kena jalan kaki selama lebih kurang 1 jam. Bukan kilang, tapi rumah. Kira bisnes keluarga la. Gaji RM5 satu hari. Murah kan? Tapi nda pa. Makan kena tanggung. Paling siok, sampai ja di rumah bos, kena bagi minum kupi sama makan biskut dulu baru mula kerja. Lagi satu, kawan satu kampung satu sikul semua kerja sana..siok sangat rasanya sebab dapat duit sendiri. Memang kami berpakat mo kerja sama-sama tu. oh ya, time tu cuti sekolah hujung tahun 1996. Kerja lebih kurang 2 minggu ja. Berhenti sebab penat. duduk kat rumah, menebalkan lemak sampai mula school balik.

2nd job:
Hujung tahun 1998. Sales Assistant dekat satu mini market di kudat. Kalau nda silap nama kedai tu Lo and brothers. Belum ada Milimewa lagi. Kazen yang recomment. Mama sama bapa, sama abang2 sia yang sangat protektif tu cakap 'nda payah la kerja, duduk rumah ja. nanti kami bagi duit'. Tapi mo juga kerja. Boring konon dekat rumah. Time tu, tinggal satu minggu lagi keputusan SPM mo keluar. Antara tugas2 sia: susun barang, letak tanda harga, cek stok and layan customer. Hari2 begitu. Oh ya, kawan kerja sia kawan satu kampung dan kawan satu sikul juga...Jadi ada la kawan mengumpat time kerja..hehehe..

Nak tau apa yang best dan tak best kja di sana?

Yang tak best: Anak bos dia GETE! Adakah patut time kami kerja, dia tingu buntut kami ja..pas tu ketawa-ketawa. Gatal betul. Padahal baju kami, T-shirt besar2. Lagi satu, belum lagi kami habis buat kerja yang dia suruh, suruh lagi kami buat yang lain. Tidak logik betul. Sia sama kawan sa punya berani melawan tu bos. Memang betul pun,kami bukan ada klon. Kalau ada kan, ble juga kami jadi bos sama klon2 kami tu. Hari2 begitu, hari2 kami lawan. Baru dia tau, yang jadi salesgirl dia ni, educated.(aiseh..!) Bukan macam tu pekerja lain yang nda berani lawan. Nasib dia nda halau kami bila kami lawan sebab kami betul.

Part yang best: Bila kami kena suruh angkat barang dari stor (yang ringan-ringan la) kami pura2 lama mencari tu barang. Kami buat apa? Kami berabis makan keropok sedap2 dekat stor! hahahaha..best betul time tu..konon2 cara mo balas dendam sama tu bos yang gete la..ha, ni staff lama yang ajar, termasuk kazen sa la. Hehehee..harap2 bos nda da blog..nanti dia terbaca. Kalau terbaca, sorry ja la ye.. Satu lagi yang best, ada orang mengurat sia ba. Perasan la. Hari-hari pigi beli sana kedai..kalau nda silap kja bomba. Lepas berhenti kerja, nda contact lg. Time tu handfon belum popular lg. Masih mahal. Jadi teda kejadian dengan ni dialog "Boleh minta nombor telepon?" hahaha..

Nah, yang ni berhenti sebab result STPM da keluar..punya happy dapat 5P.Lompat lompat ba kami dapat result...last day kami, sempat buat jenayah lagi..makan keropok kat stor..Gaji hanya RM120 untuk satu minggu..ok la juga..trus sa beli tshirt biru dengan gambar hello kitty kat depan..baju tu masih ada sampai sekarang..bangga betul sa dapat beli baju dengan gaji sendiri o! Dan dengan senang hati kami say GOODBYE sama tu bos...

okay la..nanti ada siri kedua ye..mo dekat jam 5 sdh ni..