Wednesday, April 27, 2011

'Puan, minta maaf. Saya tidak tau apa-apa'

'Puan, minta maaf. saya tidak tahu apa-apa'.

(Ingin saja saya gambar dan pos nota pelajar tu di sini, tapi tak sampai hati pula)


Sebagai pendidik, apa perasaan kawan-kawan bila pelajar meninggalkan nota di kertas jawapan peperiksaan yang berbunyi seperti di atas?


Sedih. Mahu marah. atau memberi respon seperti 'Nah, padanlah muka budak ni, siapa suruh tidak belajar, selalu ponteng kelas dan bila ditanya faham atau tidak, jawapannya faham saja.'

Kes pelajar yang meninggalkan nota sedemikian adalah pelajar saya sendiri yang mengambil kursus/modul Matematik Perkhidmatan Makanan. Peperiksaan berlangsung semalam atau orang Sabah cakap 'kemarin.' Keluar dari dewan peperiksaan kurang dari sejam peperiksaan bermula.


Kursus ini diajar 5 jam seminggu dan pelajar ni tidak hadir selama 15 jam. Dalam undang-undang politeknik, kehadiran kurang 80% tidak layak menduduki peperiksaan akhir.

Nasibnya baik, bila dihitung kehadirannya masih cukup. So, terpaksa la saya bagi peluang untuk dia menduduki peperiksaan akhir walaupun pada pendapat saya pasti pelajar ini tidak akan dapat menjawab soalan.

Memang betul dugaan saya. Macam mana la mahu jawab kalau banyak topik dia ketinggalan. Nampaknya saya kena jumpa dia lagi semester depan untuk kursus yang sama. Apa yang patut saya lakukan nanti untuk pastikan budak ni berubah?..akan difikirkan nanti..


Agak kontra dengan pelajar saya yang lain yang agak gembira dengan soalan-soalan yang keluar. Kebanyakannya telah kami buat latihan secara insentif dalam kelas. Ada yang siap salam saya dengan penuh keharuan ketika saya memantau mereka sewaktu peperiksaan berlangsung. Gembira sangat dapat jawab soalan la tu. Sebagai pensyarah yang mengajar mereka, terbit perasaan bangga dalam hati, tidak sia-sia saya timbunkan latihan tambahan untuk mereka.

Dan sekarang ini, dalam kesibukan memeriksa 100 set jawapan matematik, sempat juga saya merehatkan mata dan tangan untuk mengupdate blog..hihi..

concentrate sangat pun pening juga kan..

Lepas ni, mau makan biskut dan milo dulu baru sambung tanda paper..Baby dalam perut lapar sudah..:) :)..


Nice day to u all.

Tuesday, April 26, 2011

Officially 3 Years Old.

Yong2 is officially 3 years old last friday, 22 April 2011. It was an unplanned celebration actually. so, that's why i bought only half kg cake and requested the bakery to add an ultraman toy in the cake.
His best buddy juga la..mesti ada. Notice the ultraman knee wrapped with black sellotape? He broke it but we taught him to repair and not to throw away any of his broken toys..kira pendidikan juga ba tu kan..supaya nanti besar dia pandai fikir, kalau barang rosak cuba baiki dulu sebelum buat keputusan untuk buang.

Didn't want to blow the candles but kept talking to his niece and nephew.




Mummy have to interfere. Macam itu nephew dia yang mau tolong tiup tu lilin. Si birthday boy pula asyik ketawa.





Hmm..since it was an unplanned family party, i with the help of my sis in law (hubby's side) prepare this simple dish~ Laksa Sarawak. I used 'mee kuning' instead of bihun / mee hun..Yummy juga la..because i used the original laksa paste which i bought last time i transit at Kuching Airport..senang juga pula mau masak tu kan..:)
The smile of a 3 years old brother to be.


May the coming days, weeks, months and years will be a blissful and joyful journey, son. Mummy and Daddy loves you!


P/S: I noticed that, approaching 2nd trimester in my pregnancy progress, i slowly getting back my appetite..happy. Its time to get bigger and at least hubby, my mum and mum in law wouldn't be so worry seeing me rejecting food and just lying down every time i came back from work.


HaPpY MOoD!:)




Thursday, April 14, 2011

I actually love taking pictures!

..especially nature pictures! Even though i do not own expensive camera but still i love taking pictures..That's why i love going to nature sites where hills, rivers, sea, trees, animals, flowers and all nature elements can be found..siok ba.


I consider my kampung is one of the place that i will like the most even it is not a tourist site, but it does have all the elements. I always feel reluctant to going back to town whenever my holiday is over..macam mau tinggal di kampung ja. Just if Kudat has polytechnic, i'll be the first person apply for transfer.


Seja-seja mau share, the pictures below were taken last January when we went back to my beloved village.'Kampung Lokoton, Kudat'. Its only the pictures itselves. teda edit-edit..:)

My sister..on the way to our paddy farm to collect some vegetables.



The Bamboo shoot.

The banana trees. Usually planted nearby our paddy farm.
The swamp area. I used to play and find crab here during my young days.

The baby pumpkin.
The unripe paddy / rice. I miss the harvesting season where the greeny paddy farm will turn to gold as the rice already ripe.


Si katak. I always see this kind of frog at our home during raining and during harvesting season, it will stay at our rice storage. My mum said, 'Jaga padi ba tu'..
Ikan keli @ catfish. In Rungus we call it 'Gomutan'. I used to imagine that when a centipede fell into river, it will transform to a catfish..huahua..funny! That's why i do not eat this fish.

That's all..ermm i think i like my enttry today so much! :)


Wednesday, April 13, 2011

Good Morning!

Just would like to share a note that i think will motivate everyone in the office..It is in the notice board inside the Sabah Tea Garden factory.


FIKIR DAN RENONG

Rajin bercakap-rajin bekerja

BAGUS

Rajin bekerja-malas bercakap

KENA BULI

Malas bekerja-malas bercakap

TAK GUNA

Malas bekerja - suka mengadu

NYAMUK

Malas bekerja - selalu ponteng

BAIK BERHENTI

Malas bekerja - suka menyibuk

BAIK MATI (..ee,,yg ini i kurang setuju lerr, sadis sangat!)


Cheers..have a good day today!

Monday, April 11, 2011

'Tagal' sg. Moroli Kg Luanti Ranau

I am having a headache right now. Maybe because i exposed to the hot wether this morning during visit to The Green Connection in Likas.

That's why i post picture only. Kata orang, lets the picture talk..i believe many knows already the existence of this place.

The entrance. The signboard is on the left. A small hut cum gift shop cum registration counter and get their ticket. Here, visitors can watch the slideshow before proceeding to the river where the fish are waiting..:)
The signboard with a big fish replica.
The students enjoying the fish massage.
Everyone heading to the river.
It was raining the day/night before. We were so unlucky cause can't see the fish clearly. The water is cloudy.

Me and Ms. Darmah, the translator for the mute and deaf students.
After 15 minutes enjoying the fish massage, its time to wash our feet and say goodbye to the fish. Time ni semua kaki merah-merah digigit oleh ikan2 kecil yang kunu-kunu mengurut. Kalau yang ikan besar barulah best rasa dia, sebab bibirnya tebal. Lembut ja kena di kaki.

Students, trying to catch the fish.


Its worth visiting this place with only rm5 entrance fee for foot massage only and rm10 if you want to 'mandi' with the fish.

For sure will come back here again with my family.:)

Thursday, April 7, 2011

Just a Friday Note

Betul la apa orang cakap. Seseorang wanita akan mengalami pengalaman yang berbeza setiap kali mengandung. Bagi saya pula, mungkin Tuhan memberi saya kesenangan pada kali pertama mengandung. Semua yang saya alami sekarang adalah berlawanan dengan pengalaman pertama. Cabaran mengandungkan si kecil dalam perut ni saya rasa amat menguji kesabaran dan ketahanan fizikal saya. Mungkin sebab itulah semakin rajin juga jari jemari ini meng 'google' penyebab-penyebab kepada beberapa pengalaman yang dulu tidak saya rasai. Antaranya ialah:


1. Kenapa ibu hamil selalu muntah-muntah setiap pagi, selepas makan? Macam saya pagi tadi, dah sedap2 makan bubur nasi 2 mangkuk kecil, bila sampai kat sinki automatik tekak rasa loya. Habis semua muntah balik. Geram juga rasanya.

Mengikut info dari http://www.infosihatselalu.com.my/ dan http://www.blog.kesihatanonline.com.my/ muntah-muntah yang dialami ibu hamil disebabkan oleh tekanan ke atas yang diberikan oleh bayi yang sedang membesar ke atas perut dan usus kecil. Ye la, uterus si ibu kan makin membesar untuk memberi ruang kepada bayi yang semakin membesar juga. Kali ni tidak tahu la saya sampai bila saya mau muntah2 ni.

Tidak sabar rasanya berlalu. Dulu hubby yang pajak semua 'morning sickness' ni..sampai demam panas 2 minggu..kali ni senyum2 dia sebab satu pun tidak kena sama dia. Tapi bagus juga sebab dia boleh buat semua yang saya tidak boleh.


2. Pedih ulu hati..hmm..kerap sangat saya rasa sejak mengandung. Seolah-olah tidak cukup makan. Tapi sebenarnya bukan kurang makan. Selepas makan, kandungan isi perut si ibu ditolak kembali ke saluran makanan @ esofagus. Kalau yang saya faham secara mudah, makanan tu tidak sampai ke perut la. Pernah sekali gara-gara pedih ulu hati ni, saya bangun jam 3 pagi makan nasi 2 sudu campur air suam dan garam. Setengah jam lepas tu baru boleh tidur balik.


3. kenapa saya cepat lelah / penat..itu disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam badan. Kira kurang la zat besi badan saya ni. Tapi bukanlah tiap hari. Kena makan banyak makanan mengandungi zat besi macam seafood, kekacang, sayuran hijau seperti bayam dan banyak lagi la..tapi kalau memang selera kurang, macam mana juga kan. Terpaksa la saya bergantung sepenuhnya dengan supplement yang hospital bekalkan.


4. Kenapa kaki saya kejang /'cramp'. Biasanya memasuki trimester kedua barulah ibu hamil mengalaminya tapi saya ni terawal pula. Nurse cakap, kurang kalsium. Kali ni, saya tidak berapa suka minum susu ibu hamil. Hari tu belum lagi kena confirm pregnant, sudah saya beli Anmum Vanilla yang 600gm ka 650gm tu.. Hampir dua bulan baru habis. Tekak ni tidak boleh terima pula. Susu kacang soya pun kurang juga. Tak tau la susu lain. belum cuba lagi. Hari ni bercadang untuk shopping barang dapur dengan hubby. Jadi ambil kesempatan untuk survey susu la ni. Dan juga..beli sayur banyak2. Sebab itu ja la yang tekak ni tidak jemu mau makan.


Hmm..mungkin lain orang lain pula pengalaman time mengandung ni. Saya tidak la teruk sangat cuma yang membuatkan saya rasa teruk ni sebab semuanya tidak berlaku dulu. Kira lengkap la barangkali pengalaman mengandung ni. Sudah mengalami yang senang dan yang susah. Yang saya berdebar-debar lagi ni adalah bila nak bersalin lagi..Kalau dulu senang2 Yong2 keluar, adik dia ni i have no idea bilang tu orang putih..huhu!


Oops ya..ada tu makcik cleaner office bagitau saya kan, kalau anak first gigi bawah dia keluar dulu, means anak kedua mesti perempuan. Hasil pengamatan dia kepada menantunya yang sekarang dah anak ketiga. Dia cakap, cucu dia first lelaki gigi bawah keluar dulu. Konfirm katanya kedua ni mesti girl. Betul pula. Then, yang baby girl tu pula gigi atas keluar dulu. Konfirm lagi katanya yang ketiga ni mesti boy. Eh, betul juga lagi..


Jadi, dari pengalaman makcik tu rasanya baby girl la kali ni sebab Yong2 keluar gigi bawah dulu hari tu..happy! (duii..macam yakin ja..hahaa..sebenarnya saja2 ja. tak kisah pun. Yang penting sihat).

Bukan perut sebenar ye!

Wednesday, April 6, 2011

Politeknik Kota Kinabalu Mute and Deaf Students Educational Visits to Ranau

Date of visit: 30/3/2011

Location: Sabah Tea Garden, Kg Luanti Ranau.


It is part of the semester break activity for the mute and deaf students. Diorang pun mau juga enjoy ba kan. Lagi pun ramai dari negeri lain terutamanya Sarawakian yang last semester sudah.


The whole visit was great and ada 2 info yang saya rasa worth to share :


Number 1. According to the guide if you want to examine either the tea is in its original colour or not, use cold water (room temperature). If the tea is coloured (untuk penjimatan la tu) the added colour to the tea usually dissolve faster in the water but if no colouring added it takes one or two minutes to see the colour (black tea of course) dissolve in the water..Naa..kalau beli teh, berhati2 la ya..jangan beli yang kena tambah warna. Untuk jangka masa panjang tidak baik untuk kesihatan, bilang itu guide.


Number 2. Kalau mau uji lagi..guna tisu pun boleh. Basahkan tea yang mau diuji tu, then letak di atas tisu. mana-mana teh yang diwarnakan akan menyebabkan tisu berubah dengan cepat mengikut pewarna.



The Sabah Tea Garden - as far as the eyes can see..sorry for the low quality of picture. Camera nda canggih kan. Tapi pemandangan memang cantik..



The tea-ready to be packed. Visitors are not allowed to enter the packaging room for hygiene purpose. Naa, biasanya pada tahap ni la warna ditambahkan kepada teh sebelum dipek.


The withering phase of just harvested tea leaves.Naturally dried before proceeded to the next process. The guide said it takes 8-16 hours of withering the tea leaves.
The registration office. Its my second time being here actually. Tapi masih tetap suka ni tempat.
The excited faces of the student upon departure from polytechnic.
If you wish to know more regarding the Sabah Tea, you may visit its official website: