Tuesday, February 17, 2009

Budak Sabah

For all Sabahans who have been staying in Peninsular Malaysia for long time, this considered as nickname to Sabahan , "Budak Sabah" may not longer strange in your ears. But for me, i can't accept it. I gave the administration department of Poli JB a negative impression as they called me "Budak Sabah" on my very first day here. I really really can't accept it. Its sounds humiliating the Sabahans. Every time when i heard them talking to each other, they will say 'oh, budak sabah tu ye?'..whats their point actually? Mcm budak kampung betul ka orang Sabah samapai dorang refer kami mcm tu. Another strange thing that they ask when meeting Sabahan is "Agama apa?' If i am a Christian, so what? Is it really a matter for them to know about our religion..Haizz..so weird..and i don't like the weirdness of their attitude. If i have a chance, i'll ask them why the call Sabahan 'budak sabah'. I really want to know. But for now, i'll keep it in my heart first.

9 comments:

gracie said...

biasa laitu zoi.. sabar sabar sabar..

belleOFranau said...

o..since i was here in KL...sy tdak pernah refer diri sy as 'budak sabah'..mungkin sy datang sini trus karja bah..so lain sikit situation ia ma yang still study kan...sy selalu refer diri sy as kadazandusun sabahan...and hell yeah im proud of it...coz im much fairer then most of them..lol...hahahaha..alamak.. offtopik pula..

nc said...

budak sabah kah,, hmm..mgkin ko blh kasi tau dorang bagus2 kah,, eseh..jn guna 'budak Sabah'..then kasi bukti dorang yg budak sabah ni bukan calang2 orang ny,, hehe

Zoi said...

gracie: thanks gracie, ya kami memang sabar ja ni, kami yg staff baru ni kan..ada ja yg mcm tak betul kami buat. Senior staff agak 'kasar' sikit dgn junior staff..tunggu la sia pindah Poli KK juga ni..Kemarin kan, ada kawan ni, tu senior staff marah dia depan student dlm kelas. so unprofesional la durang ni. SABAR tahap cipan juga la dia..hahaha..

belleOfranau: tak tau la d sini Poli JB. Muka kami kali terlalu muda untuk jadi lecturer. Sebab tu la kena panggil 'budak Sabah'. Agaknya kan, sbb dorang jeles, Sabahan ni umur dah 30 ke atas tapi masih 'baby face'..huahuahua..(menggumbirakan diri sendiri)..

Zoi said...

nc: dlm jabatan kami kan Sabahan lebih kurang 5 orang. Kami selalu berkumpul dan agak agresif juga la kami (agresif utk mendapatkan modul@nota utk subject yg kami ajar) bkn agresif melawan..hihi.mau buktikan ni kici2 Sabahan,tapi bkn calang2..Nasib Ketua Jabatan kami kan sangat bagus. nda mcm senior staff tu yng 'semacam' ja. Dorang tak tau kali kami ni kan yg trus lantikan ke jawatan tetap..nak pandang rendah dgn kami ye..tunggu.....eiseh..mcm drg dengar..kakkaaa..

gracie said...

zoi..aku setuju pa c NC ckp 2..kasi tunjuk yg urg sabah or "budak sabah" ni bkn urg sembarangan..^_^

Kris and Nadia said...

ya ba.. tensen jg tu ui... mcm kwn sya di smjung ckp kan dorg ckp org sabah teda pensel tekan2 tu, n masi tgl di pokok..huhu.. sabar ja la.. huhu.. org sabah sumua hebat2 ba.. huh! nda tahan tul sana kan.. ba blk la ko sabah, fam ko rindu ko sda tu..hihi...

Zoi said...

gracie and nads: sa rasa kan, org peninsular ni kurang pengetahuan ttg borneo o especially Sabah. drg la yg masih di bawah tempurung. Tak pernah nak tau pasal Sabah. tapi bkn la semua kan. Ramai juga yg exposed sdh pasal Sabah.Malang betul la sepa yg left behind tu.

Sekarang, kami main berani saja la. Sesiapa yg baik sama kami, tu la yg kami kawan. Yg lain2 tu, ala..anggap mcm teda ja la. Yg penting kami nda kacau durang. Lain2 sikit la tapi, kami buat biasa ja. Nasib bkn sorang2 kat sini.

Anonymous said...

maybe dorang tnya psal your religion juz bcoz their don't understand sabahan..biasa kan klu di sabah org2 kadazandusun ada yg muslim, ada yg christian.sometimes ada yg muka melayu tp christian..that why dorang tnya.dorang xdpt bezakan btl2.2 jak..jgn ambil ati la